keskaJsme mladý pár, který měl problém se svým psím miláčkem. Nebyl to přímo náš pejsek, ale našich rodičů. Chytrý voříšek, velmi učenlivý nicméně velmi tvrdohlavý. Bohužel tak chytrý a tvrdohlavý, že ani profesionální výchova nepomohla a nedokázali jsme je odnaučit štěkat. Keska štěkala naprosto pořád, nepřetržitě a na jakýkoliv hluk (venku, na chodbě za dveřmi, na návštěvu). Jelikož rodiče bydlí v tradičním paneláku, byl to problém, protože sousedé si stěžovali a nechtěli Kesku dále poslouchat. Nevěděli jsme co s ní a bohužel jsme částečně začali uvažovat, jestli může zůstat v bytě s rodiči. Tento strach nám vnuknul myšlenku, že si pořídíme výcvikový obojek. Samozřejmě se nám z počátku nezdálo, že by mohl pomoct, byli jsme skeptičtí a hlavně jsme se báli ,,týrání“. (přeci do našeho miláčka nebudeme pouštět elektrické výboje). Naštěstí máme kolegu, který jeden tento výcvikový obojek vlastní a domluvili jsme se, že si jej nejprve vypůjčíme, protože se nám nechtělo investovat takovou částku do neznámého výrobku.

Obojek jsme dle přesných instrukcí nasadili a nechali, ať se s ním Keska seznámí. Těšili jsme se na den, kdy začneme s výcvikem, protože její pronikavý štěkot lezl na nervy i nám. V den D jsme stupeň intenzity nastavili na první stupeň a čekali na její štěkání. To samozřejmě na sebe nenechalo dlouho čekat a po našem hlasovém povelu ,,Nesmíš“! přišlo varování v podobě zvukového signálu a poté jeden krátký impuls. A Keska přestala. Koukala, co se děje, chtěla pokračovat, ale po druhém impulsu pochopila, že slovo ,,Nesmíš!“ znamená neštěkat. Jelikož je opravdu učenlivá, během dvou hodin stačil zvukový signál. Samozřejmě to neznamenalo, že to, co jsme se jí snažili naučit od štěněte, uměla během dvou hodin. Ale již během prvního dne došlo k pochopení a zlepšení a během jednoho týdne se mohlo zdát, že obojek už nepotřebuje. Jelikož pes nemůže být do konce života bez štěkání, když jde s páničkou ven, je jí štěkání dovoleno v úměrné míře. A pokud zavelíme ..Nesmíš!“, Keska zareaguje a pokračuje v psích libůstkách.

Díky této zkušenosti jsme si pořídili vlastní obojek tentokrát již vybrační bez korekčního impulsu a stal se nepostradatelnou pomůckou doma i venku.

-Ivana Betlachová-