Protištěkací obojek zkušenost Teeya

Máme jeden a půl roku starou fenečku dobrmana a nikdy předtím jsme neznali problémy se psem. Je to už náš druhý dobrman a s výchovou a výcvikem už jsme měli zkušenosti. Taky jsme se začali věnovat agility a oddychově dogfrisbee. Odmala jsme ji nechávali doma, když jsme šli do práce, byla zvyklá. A nikdy nebyly žádné stížnosti. Jediné, co jsme ji neodnaučili, bylo štěkání, když čekala pár minut před obchodem.

Když jí bylo asi tři čtvrtě roku, nevíme, jak jí to napadlo, ale začala doma strašlivě štěkat a výt. Ze začátku jen krátce, jak odpovídala pejskům venku a pak dobu prodlužovala.  Snažili jsme se najít příčinu štěkání, ale protože někdy mlčela a jindy zase proštěkala celý den, jsme se domnívali, že se tím jen baví a krátí si tak dlouhou chvíli. O existenci protištěkacích  a výcvikových obojků jsme věděli, ale věřili jsme, že najdeme klasickou a levnější metodu odnaučení. Vyzkoušeli jsme snad všechny metody, které radí kynologové. Dávali jsme jí na dobu o samotě hračku Kong s jídlem, kosti i hračky, trénovali jsme jí ve snášení samoty po kratších intervalech, snažili jsme se jí před odchodem do práce unavit (i když unavte skoro ročního dobrmana, spíš odpadne člověk než pes), ale sousedi dál trpěli a už jim docházela trpělivost. Abychom jim alespoň občas ulevili, brali jsme s sebou Teeyu do práce, jenže tím se problém samozřejmě neřešil. I naše trpělivost přetekla, když jsme se dozvěděli, že jedna naše sousedka, velmi milá stará paní, musela kvůli štěkání našeho psa jít uspat pravnoučata ven do kočáru, protože se v baráku nedalo ani mluvit, natož spát.

Ten den jsme kontaktovali půjčovnu obojků, pana Betlacha, a ten nám poradil, že zřejmě bude stačit protištěkací obojek D-mute small pro menší pejsky.Protištěkací obojek zkušenost Teeya

 

Překvapilo nás to, slabý obojek pro malé pejsky na třicetikilového dobrmana? Ale věřili jsme odborníkovi a obojek jsme měli za pár dní doma. První den ho nosila jen chvilku a vypnutý. Druhý den jsme zkusili dát ho jen na zvuk bez impulsu, když seděla chvilku před lékárnou. Štěkla, obojek zapískal a Teeya ztichla. Pak ještě jednou štěkla, obojek zapípal a než jsme se vrátili, už mlčela, hotový andílek.

Teď už jí necháváme doma bez obav. Je to obrovská úleva. Teeya ví, že nesmí štěkat, když má obojek a když ho nemá, může spokojeně hlídat. Mlčí, i když je obojek úplně vypnutý, ale necháváme ho pro jistotu zapnutý na druhý stupeň, to znamená zvuk a nejnižší impulz, kdyby se rozhodla ho otestovat. Nevím, jestli se vůbec někdy dostala k tomu, že dostala opravdu impulz. Tak teď doufáme, že jednou ho budeme moci přestat používat úplně až Teeya trochu dostane rozum.

Tímto připojujeme velké poděkování panu Betlachovi a půjčovně obojků za ten nápad obojek půjčovat, aby si ho člověk vyzkoušel a přesvědčil se, že to funguje.

Jana & Teeya z Loděnice

Vyberte si i vy svůj protištěkací obojek