[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]
Abyste s neviditelným plotem d-fence uspěli a měli psa pod kontrolou, je potřeba podstoupit řádný výcvik. S použitím d-fence a výcvikem je vhodné začít kolem 6. měsíce věku štěněte, kdy by měl již dostatečně chápat vaše povely a vy znát charakter štěněte. Nedoporučujeme používat obojek u psů, kteří nejsou v dobrém fyzickém stavu (např. srdeční problémy, epilepsie apod.) nebo mají poruchy chování.
 
[/cmsmasters_text][cmsmasters_text]
 

[/cmsmasters_text][cmsmasters_text]
Výcvik by měl probíhat zábavnou formou, ale zároveň musíte být při výcviku důslední a trpěliví. Prvních 14 dní nasazujeme obojek na krk psa bez použití a to maximálně 12 hodin denně, tak aby si na něj zvykl a nespojoval si ho s nepříjemným pocitem na krku při překonání korekční zóny.Primární výcvik by měl probíhat po dobu alespoň 14 dnů. Ideální je 10 – 15 minut dlouhé a častější cvičení proložené hrou. Je žádoucí, aby se pes v ohraničeném prostoru cítil dobře, proto mu čas strávený v ní zpestřete hrou a dostatkem odměn a pochval. 

Než se pustíte do výcviku, neviditelný plot by měl být kompletně nainstalován. Pro snadnější orientaci psa v ohraničeném prostoru je dobré vyznačit hranice prostoru terčíky asi 3 m od sebe nebo páskou. Ohraničení se umístí na vnitřní okraj výstražné zóny neviditelného plotu, která je nastavena pomocí generátoru. Tuto hranici najdete nejlépe, tak že si vezmete do ruky funkční obojek a budete se přibližovat k drátu, před místy kde uslyšíte výstražný signál umístíte vybrané označení. Toto označení  je vhodné zejména pokud je drát veden místem, kde není hranice vymezena přirozeným způsobem jako např. živým plotem. Pes i majitel lehce vidí, kde už je zakázané území a kde se může pes libovolně pohybovat.

V průběhu výcviku používejte také vodítko jako další metodu hlídání, které ale připnete ke klasickému obojku umístěném nad/pod přijímačem d-fence. Použitím dalšího obojku se vyhnete vytváření tlaku na elektrody a tím i otlakům na psí kůži. Mezi výcviky byste měli d-fence obojek psovi sundávat.

Pes by měl být klidný i v blízkosti terčíků. V případě, že pes vykazuje známky stresu jako jsou zastrčený ocas, přikrčení těla, slehlé uši nebo tahání psovoda domů, můžete ho uklidnit proložením výcviku delší hrou a základními cviky, více pamlsky a pochvalami.

Respektování hranic nově ohraničeného prostoru

Při prvním použití plotu je nutné psa seznámit s ohraničeným prostorem a neviditelným plotem, nejprve si se psem 5-10 minut pohrajte. V radostném stavu vezměte psa na vodítku k jedné z hraničních vlajek. Při překročení hranice výstražného pásma uslyší výstražný zvukový impuls, nechte ho 2 sekundy poslouchat a pak ho zatáhněte zpět a nabídněte mu odměnu a pochvalte po každém návratu. Tento postup opakujte i u dalších hraničních terčíků, v prvním dnu alespoň ke třem, výcvik opakujte dokud pes nezačne odmítat se k prvnímu terčíku přiblížit. Nezapomínejte na zábavu a pochvaly. Tento postup pouze se zvukovým upozorněním opakujte i v druhém dnu kdy můžete přejít k dalším terčíkům.

Od třetího dne můžete začít seznamovat psa se stimulačním impulsem. Obojek byste měli tedy nejdříve na psovi vyzkoušet přiblížením k drátu. V případě, že se Vám zdá, že pes na stimulační impuls nereaguje, překontrolujte nasazení obojku, tak aby se obě elektrody dotýkaly kůže pod krkem, případně použijte delší. Rozpoznání stimulačního impulsu psem se projevuje náhlým střihnutím uší, změnou směru pohledu atp. Pokud pes takto reaguje, našli jste vhodnou začáteční úroveň impulsu. Pokud je vše v pořádku a pes nereaguje navyšte sílu stimulačního impulsu o jeden stupeň. Opakujte dokud nenajdete impuls, který pes rozpozná.

[/cmsmasters_text][cmsmasters_text]
[/cmsmasters_text][cmsmasters_text]
S výcvikem opět pokračujeme přiblížením k výstražné zóně, pokud se dostane pes do korekčního pásma a tudíž dostane stimulační impuls, přitáhněte vodítkem zpět, tak aby si pes uvědomil, že za danou hranici nesmí dále pokračovat, jakmile bude na povoleném území pochvalte a odměňte ho. 

Tímto způsobem psa naučíte co výstražný i stimulační impuls znamená a jakmile uvidíte, že pes chápe princip výstražného a korekčního pásma, můžete ho volně vypustit do ohraničeného prostoru. Během prvních dnů pozorujte i nadále chování svého psa, abyste se ujistili, že chápe daná pravidla. V případě, že sám projde výstražnou až ke korekční zóně a vrátí se, pochvalte ho a odměňte.

Pro upevnění výcviku je dobré provádět cvičení, kde by se pes v běžné situaci pokoušel opustit oplocené území, tzn. při použití neviditelného plotu by se pes měl vyvarovat zakázaných zón i pokud mu za jejich hranici hodíte hračku, odejdete za ní sami nebo pokud uvidí za hranicí jiného psa atp.

V případě, že nereaguje na hranici korekční zóny, nechte ho do ní vejít. Pokud se po dvou vteřinách sám nevrací, pomozte mu zpět na jeho povolené území. Odměňte ho vždy kdy se vrací na povolené území. Pokud by pes překonal hranice a ocitl se za korekční zónou, obojek mu sundejte, převeďte ho zpět na ohraničené území a opakujte výcvik. Nikdy ho do zakázaných zón nepřivolávejte. Jakmile se pes naučí hranice respektovat a má již zmapovaný terén, je možné terčíky postupně odstranit.

Pokud musíte se psem projít zakázanou zónou, sejměte obojek, vezměte vašeho psa do náruče nebo na vodítko, aby pochopil, že jste to vy, kdo ho vede. Nikdy netrvejte na tom, aby sám prošel zakázanou zónou ani na váš pokyn a ohraničený prostor opouštějte vždy na stejném místě. Dobré je mít pro tuto situaci určený povel, jako “jdeme, OK.”

Pravidelně kontrolujte, zda vysílač vysílá signál a zda ho přijímač obojku přijímá. Dříve, než provedete jakýkoliv zásah na vaší instalaci, sejměte vždy obojek z krku.

Pokračovat můžete na tyto články:

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]