lovec ben 1Příběh lovce Bena

Náš pes, mladý černý labrador, oplývá nezvladatelným temperamentem hraničícím s divokostí, potřebou seštěkat každého psa, který se mu z nějakého důvodu nelíbí a loveckým pudem. Tato kombinace je velice vyčerpávající pro výlety do jakékoliv příměstské, městské či výletní oblasti, kde samozřejmě hrozí nebezpečí bližších setkání na každých 200 metrech.

Proto jsme Beníka přihlásili na měsíční převýchovu do psí školy a doufali, že se jej podaří zkrotit a možná i vycvičit. Dostávali jsme zprávy, že pes prospívá, chodí po městě,  přestává vyskakovat na konkurenty, ale že se zrovna nedaří ovlivnit jeho chování v polích. Lovec je lovec. Zpozorní, nevnímá nic kolem sebe než zajímavý pach nebo pohyb a vyrazí. Vyrazí za kořistí a není síly ho přivolat zpět.

Po skončení psího kurzu jsme psa dostali zpět s návyky, které ho ochrání před vběhnutím do silnice plné aut, vzdálením se z dohledu v  městské ulici, ale s rezignací na kontrolu jeho chování v honitbě . K tomu jsme získali od cvičitelky návrh na zakoupení elektronického obojku, již použitého – na zkoušku, zda se osvědčí.

Obojek jsme koupili, absolvovali vysvětlení k ovládání, které jsem pochopila i já, absolutní technický antitalent.

A následovala první vycházka do polí a luk. Po chvíli se do cesty připletl zajíc. Chudák netušil, že ho čeká běh o život. Ben zavětřil a vyrazil. Pípnutí obojku- nic. Jednička – nic. Tak  jsem zkusila čtverku a ta již zabrala, Ben zakňučel, hlína zavířila a pes se vracel šílenou rychlostí zpět. Zvěře je všude plno, takže za chvíli se situace opakovala. Tentokrát ovšem reagoval již na pár písknutí a začal se vracet. Bolest je bolest a naštěstí je silnější než lovecký pud. Při dalších soutěžích mezi bolestí a loveckým pudem jsem se  dostala až na šestku, ale to byl takový křik respektive kňukot, že už to asi neudělám. Ale Ben je chytrý pes a obojek si hlídá. A stačí pár písknutí, pes se zamyslí, řekne si že to za to nestojí a vrátí se.  Zajíc přežije a já mám dobrý pocit, že je pejsek pod kontrolou a může se vyběhat.lovec ben 3

Starý obojek si odsloužil mnoho výletů a nastal čas pro nový. Jelikož jsem konzervativní a jsem toho názoru, že osvědčené se nemá měnit, zakoupila jsem přes internet ten samý vzor. Nadále chodíme do polí,  já ujdu 10 km, pes asi tak 50 a když se blíží nebezpečí v podobě  srnek, zajíců či kolegy na vycházce, pípnu a jsem docela klidná, že můj černý kamarád se za chvilku objeví s výrazem – co je zas ?

Tak to je náš příběh.

S pozdravem,

Hana Romanová