Přichází nám šedivé období podzimu a zimy, je brzy tma, viditelnost řidičů je snížená díky častým a hustým mlhám, sychravému počasí.. Nejen v tomto období, ale každý večer je pro řidiče aut velice obtížné rozpoznat neoznačeného člověka na cestě nebo v její blízkosti. Pokud však neupozorníme nějakým způsobem na našeho čtyřnohého miláčka, je velice pravděpodobné, že se stane obětí nějaké autonehody, jelikož nemá reflexy jako my.

viditelnost psa 2
Buďte proto vidět, označte sebe i psa reflexním vodítkem, svítivými obojky, ..

tabulka viditelností velka

Pokud na sobě nemáte žádný reflexní prvek jste viditelní cca na 24m.
Jestliže máte vy nebo váš pes na sobě – svíticí obojek, reflexní obojek, bezpečnostní světlo pro sportdog či reflexní vodítko, jste viditelní minimálně na 200m, což je bezpečná vzdálenost.

Nyní trocha teorie

Reakční doba, tedy doba než si řidič uvědomí překážku, dobrého řidiče je přibližně 14 metrů při rychlosti 50km/hod, dalších 14 metrů trvá, než vůbec zareaguje a zahájí úkony k tomu, aby se překážce vyhnul. Jedná se tedy o celých 28 metrů než vozidlo před vámi úplně zastaví. A to vše za předpokladu, že řidič jede podle předpisů a silnice byla suchá. Těchto 28 metrů bylo naměřeno ve dne za ideálních podmínek. Nesmíme tedy zapomenout, že brzdná dráha je ovlivněna nejen stavem vozidla, silnice, počasím, ale i dalšími faktory. A co se stane, když nás zahlédne později? Například bude noc, mlha, déšť, sněžení..  ..nechtějme ani domýšlet. To nejlepší, co můžete udělat pro svou bezpečnost je, že zvýšíte vzdálenost, ze které vás může řidič zpozorovat. Reflexní označení je jeden z nejsnadnějších způsobů, jak se zviditelnit v šeru, ve tmě. Vzdálenost, na kterou lze vidět reflexní prvky je 200m, v případě dálkových světel ještě větší. Jedná se tedy o 7x větší vzdálenost, než je minimální reakční doba řidiče.

viditelnost psa panacciZ obrázku výše poznáte, že černé oblečení jde vidět na 18m, červené na 24m, žluté na 37m a bílé dokonce na 55m. Avšak auto, které jede 90km/h má brzdnou dráhu 70m. Bohužel ani s jedním pánem a jeho psem by to nedopadlo v tomto případě dobře. Reflexní prvky jdou vidět na 200m. Jediný, kdo je na tomto obrázku v bezpečí je pán a pes s reflexními prvky. Na videu na konci článku uvidíte, že reflexní vodítko či jiné blikající světla jsou viditelné už na 400m.

Z reflexních prvků si dnes můžete skutečně vybrat – existují různé oblečky pro psy, nálepky, nicméně u majitelů psů převažuje jednoduché a naprosto dostačující řešení – reflexní vodítko či obojek, případě obojí dohromady.

Reflexní vodítko Dogtrace:
Reflexní vodítko - ve dne a v noci, když se na něj zasvítí (viditelnost až 400m)

Nebo například reflexní obojky pro psy či ostatní reflexní prvky:

reflexní prvky

Výhody reflexního vodítka, obojku či ostatních reflexních prvků:

  • cenová nenáročnost (cena je shodná s vodítky bez reflexních prvků)
  • časté používání (bez obojků či vodítka dnes vychází opravdu málokdo)
  • výběr designů (za denního světla se jedná o standardní vodítko, bez zbytečných a nevkusných ornamentů)

Nevýhody reflexního vodítka, obojku či ostatních reflexních prvků:

Troufám si říct, že žádná, nicméně mne napadá pouze to, že je nutné na reflexní prvek zasvítit. Pokud by tedy řidič auta zapomněl zapnout světla (nepředpokládám), může být toto označení zbytečné.

Svíticí (blikající) obojky:
blikaciobojek

Zatímco na reflexní prvky je nutné zasvítit, svítivé či blikající obojky se vyznačují tím, že pomocí světla umístěného v obojku, upozorňují okolí o pohybu psa. Jsou rovněž dobře viditelné, často pomáhají i s orientací pro majitele, aby věděl, kde se pohybuje jeho pes. Viditelnost je také velice dobrá. Jako mínus bychom mohli uvést pouze výměnu baterie. V těchto obojcích vydrží baterie velice dlouho a počítá se na měsíce při každodenním používání.

Bezpečnostní světla Sportdog:
111

Speciální světla SportDOG® Locator Beacon představují snadný a spolehlivý způsob, jak sledovat Vašeho psa nebo psy ve tmě.

Tato kompaktní, všestranná a bezpečná lokalizační světla se mohou používat pro jakékoliv účely počínaje sledováním pracovních – například loveckých, policejních nebo záchranářských – psů při práci v noci až po zviditelnění Vašeho psa při bezpečných večerních procházkách. Světlo se dá připnout nejen na psa, ale také na bundu, batoh, klíče či vodítko, když potřebujete zviditelnit sebe jdoucího na kraji silnice.
Tyto světla můžeme nazvat profesionální, protože již mají velice zajímavé parametry:

  • Jasné, na velkou vzdálenost viditelné světlo
  • Přepínání režimu trvalého nebo přerušovaného světla stiskem tlačítka
  • Upevnění na obojek do šířky až 2,5 cm
  • V příslušenství karabinka pro připevnění světla prakticky kamkoliv
  • Mechanicky odolné
  • Vodotěsné (i proti ponoření)
  • Napájení 2 ks knoflíkové bateri CR2032
  • Životnost baterie 250 hodin při režimu blikání

Bezpečnostní světlo pro psa - Sportdog

D-control professional 1000 nebo jiné elektronické obojky s funkcí světlo:

d-control světlo

Pokud zvažujete koupi elektronického výcvikového obojku, pouvažujte nad možností obojku s funkcí SVĚTLO.

Díky zabudované červené LED diodě vydává obojek na krku psa velmi intenzivní záblesky, které jsou mnohem výraznější než u běžných svítících obojů a tím je možné Vašeho pejska velmi snadno lokalizovat i v naprosté tmě! K dispozici máte hned 8 velmi zajímavých variant blikání obojku. Vysílač také umožňuje nastavit odlišnou rychlost blikání dvou obojků najednou – snadno tak rozpoznáte jednoho pejska od druhého!

Toto světlo je viditelné na velkou dálku. Nový model D-control professional 1000 má dvě zabudované led diody, které svítí ještě více. Při našem testu byl obojek vidět na 400m v naprosté tmě.

Shrnutí – pro jaký typ bezpečnostního prvku se tedy rozhodnout?

Záleží na preferencích jedince. Pokud bydlíte na okraji města a chodíte na vycházky často i podél silnice určitě je dobrou volbou reflexní vodítko. Jestliže, ale bydlíte v městě a chodíte na vycházky do polí, kam auta nejezdí, je výhodnější koupit světlo na obojek nebo blikající obojek. Vy tak budete mít vždy přehled, kde se váš čtyřnohý přítel nachází.

Úplně nejlepší variantou je skloubit tyto oba prvky dohromady. Tedy psovi na krk blikající obojek a k tomu mít psa na reflexním vodítku. Nepodceňujte tyto bezpečnostní prvky. Posunul se nám čas – chodíme na vycházky již ve tmě a bohužel velice často nyní slýcháváme smutné příběhy, kterým se dalo jednoduše předcházet.

Doufám, že Vám tento článek otevřel oči v oblasti bezpečnosti večerních vycházek. Nikoho nenutíme kupovat bezpečnostní prvky. Hlavně myslete na to, že pokud vy vidíte auto, nemusí znamenat, že to stejné auto vidí i vás. Proto raději sejděte na chvíli z cesty, než auto projede a poté pokračujte dál.

Jelikož jsem aktivní řidič, velice často se setkávám s neosvětlenými chodci na silnici. Jako poslední bych chtěl tedy vznést dotaz:

Po jaké straně silnice se chodí, když tam není chodník? Po levé nebo po pravé?

Odpověď je samozřejmě po levé, protože před sebou vidíte auto, kterému můžete v případě, že vás řidič přehlídne uhnout a ty, co jedou za vámi Vás neohrozí, protože jedou po pravé straně…

Všechny tyto bezpečnostní prvky naleznete na našem eshopu
VSTOUPIT NA ESHOP

VIDEO:

FOTOGALERIE: