NZkušenost s neviditelným plotem D-fence - COUDYáš pes COUDY (KOUDY) je naše 50ti kilové potěšení. Pořídili jsme si ho jako odstavené štěně od paní z Prahy. Je to kříženeček ze ¾ zlatého retrievera v bílé variantě po mamce a z ¼ labradorského retrievera po tátovy. Už když jsme si ho brali, bylo jasné, že nebude zrovna drobeček. Byl největší ze štěňat, a strašně milý. Rostl nám jako z vody. Každé ráno byl větší a větší. V roce měl již 30kg a energie měl za tři. Není to náš první pes. Bydlíme na vesnici a psi jsme již dva měli. Ale oba před Koudym byli klidní voříšci z útulku. Vždy jsme měli psa venku na zahradě s otevřeným kotcem, takže měli celou zahradu pro sebe. Ani koudy není obývákový pes, ale zahrada mu asi byla už malá a tak se rozhodl poznávat okolní domy a pak i okolní vesnice. Každé ráno, než jsme odjeli do práce, čekal na nás u dveří domu, aby nám ukázal, že celou noc hlídal a jakmile jsme odjeli do práce, hup našel si další cestu a byl pryč. Zezačátku jsme ho hledali po vsi minuty a desítky minut. Pak už mu ale byla i vesnice malá a hledání se stalo složitější a motorizované.
Nejdříve rozebral pletivové ploty, pak přeskakoval plot v místě kde měl 1,2m, ve finále přes vlastní boudu, překonal i dvoumetrový plot. Základní výcvik mu ulpěl skvěle. Dokonce i jeden den po operaci, kdy měl břicho sešité, přelez přes plaňkový plot. To už bylo nutné řešit zásadně. Měl jsem na vybranou. Buď udělat kompletně nové oplocení pozemku z plotových polí vysokých 2m a nebo před tím vyzkoušet elektronický obojek. Nikdo z přátel s ním neměl zkušenost, ale risknul jsem to. Porozhlédl jsem se po firmách, nabídkách a parametrech a dostal se na stránky půjčovna obojků. Přestože byl čtvrtek odpoledne, díky help okýnku jsem se po chatu poradil o vhodném typu kvůli velikosti rasy a obvodu pozemku. Samozřejmě, že jsem oproti původnímu záměru musel zvolit výkonnější model, ale jsem rád. Jde o český výrobek DOG Trace D fence a firma mi vyšla vstříc i druhým klubem drátu v akci. Výborná domluva dobrá cena a zboží jsem měl již v pátek doma, takže jsem jej již o víkendu instaloval. Natáhl jsem drát kolem pozemku. Nezakopával jsem jej. Mám stejně ploty, takže jsem jej připevnil na stávající plot do výšky cca 30cm, tak aby signál dosáhl i do výšky obojku většího psa a přitom jej nemusel omezovat vzdáleností od plotu příliš. Nastavil sílu výboje obojku na 7 a Koudymu vyměnil jeho starý obojek za nový, elektronický. Nastavil jsem vzdálenost od plotu, kdy obojek jen pípne na cca 50cm a druhým nastavením zvolil vzdálenost od plotu, kdy obojek  ,,klepne“ na cca 30cm, takže jsem doufal, že jestli to bude fungovat, bude mít stále dost prostoru. Tím dnem jsme měli po starostech. Od té doby již neutekl. První dva až tři dny nám ho bylo líto a intenzitu výboje jsem korigoval na 5. Ovšem za tři dny už si dal pozor, jakmile obojek jen pípnul. Myslím, že po deseti až 14ti dnech už ani nepípal a z obojku se stal obyčejný bezpečný obojek, který neubližuje, jelikož není důvod. Dokonce jsem měl podezření jestli nepřestal fungovat. Vzal jsem obojek, že jej vezmu rozebrat a zkontrolovat baterku. Bohužel jsem zvolil cestu příliš blízko plotu a když jsem zaslechl pípnutí bylo již pozdě a obojek dal i mě vědět, kde už nemám co dělat. Pokud mohu poradit někomu, kdo má pejska zvědavého a řeší stavbu nových plotů, určitě doporučím DOG Trace d-fence. Mnohonásobně levnější a přesto skvěle fungující řešení.

Martin Hruška
Tisem

    Zkušenost s neviditelným plotem D-fence - COUDY . Zkušenost s neviditelným plotem D-fence - COUDY
P.S. Rozhodně nechci dělat reklamu jen tak. Kdokoliv si bude přát, může mi napsat na Sailor1969@seznam.cz a svá slova mu potvrdím osobně.